Як відкрити свою фірму в Польщі. Розбираємося в нюансах

1
1735

Багато українців прагнуть відкрити справу в Польщі, адже тут досить сприятливий ґрунт для бізнесу, а процедура його ведення прозора і нехитра. «Польща Сьогодні» докладно розібралася в усіх нюансах відкриття бізнесу в Польщi.

Як зробити перші кроки в даному напрямку

Спочатку необхідно вирішити, чим доцільно займатися в Республіці Польща. Вивчіть тутешній ринок, ситуацію з затребуваністю різних товарів, послуг і пропозиціями потенційних конкурентів, визначте, яка діяльність є більш вигідною і де до неї краще приступити. На думку досвідчених підприємців, краще починати з малого (відкрити невеликий магазин, хостел) і поступово розширювати діяльність.

Після цього подумайте над тим, який статус присвоїти майбутньої фірмі.
Щоб зареєструвати підприємство, потрібно визначитися з формою його власності. Це важливий крок, який визначає всі наступні дії.

Багато залежить від того, чи буде це Jednoosobowa działalność gospodarcza або ж Sp. z o.o. – тобто приватне підприємництво або товариство відповідно. В обох випадках процедури, які належить пройти майбутньому бізнесмену, кардинально відрізняються.

Хто претендує на статус приватного підприємця

Законодавство розглянутого сусідньої держави дозволяє фізичним особам та власникам іноземних фірм здійснювати тут легальну підприємницьку діяльність. Стати приватним підприємцем на рівних правах можуть громадяни як Польщі, так і іншої країни, якщо вони:

• мають документ-підстава для ПМЖ в РП;
• можуть довгостроково жити в ПР на право резидента ЄС;
• обзавелися Картою Поляка;
• уклали шлюб з особою, яка має громадянство однієї з країн ЄС, і має право легально проживати на території цього об’єднання держав разом зі своєю другою половинкою.

Крім того, право якийсь час або на постійній основі проживати в Республіці дають наступні дії:

• офіційний шлюб з поляком / полькою;
• возз’єднання з проживаючим тут членом сім’ї – для іноземця, є довгостроковими резидентом ЄС (який обзавівся видом на проживання / ПМП);
• аналогічне попередньому пункту возз’єднання при наявності дозволу тимчасово (мінімум 2 роки) проживати в Польщі.

Як почати працювати як ПП?

Приватне підприємство у Польщі можуть вести:

1) індивідуальний підприємець;
2) співтовариство таких ІП, діючих в рамках цивільного угоди.

Обидва ці варіанти потребують реєстрації за формою CEIDG-1. Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej являє собою офіційний реєстр фізичних осіб, провідних в РП господарську діяльність. Реєстрація на цьому сайті відбувається без внесення плати.

CEIDG-1 є заявкою на ПП податковий (NIP) і відповідно статистичний (Regon) номери. Одночасно в ній вказується обрана форма сплати податків (за загальними правилами, лінійний податок, податкова картка). Заявник виступає в якості платника внесків у страховому установі ZUS.

Заявка підлягає реєстрації в управлінні міста / гміни Республіки Польща. Можна зробити це особисто, а можна скористатися ресурсом ePUAP.

Якщо ПП має платити ПДВ (VAT), одним заявою CEIDG-1 не обійтися. Знадобиться також відвідати Urząd Skarbowy (аналог нашої податкової), де заповнити форму VAT-R і зареєструвати її. Ця послуга також безкоштовна.

Як допомагає Карта Поляка при створеннi своєї справи?

Карта Поляка – офіційний документ, що свідчить про наявність польських коренів у іноземного громадянина. Особи, які отримали її, а згодом – візу, можуть займатися підприємництвом нарівні з поляками.

Карта Поляка дає іноземцям більше можливостей: вони мають право розпочати бізнес в якості ПП, а так само заснувати ТОВ. Маючи її, ви відразу зможете отримати документ, що дозволяє постійно проживати в країні (карта сталего побиту), а в найближчій перспективі – стати громадянином цієї країни. Крім цього, при відкритті власної справи ви вправі розраховувати на отримання фінансової дотації.

Для реєстрації свого бізнесу вам неодмінно знадобиться як сама пластикова карта, що фіксує факт вашого польського походження, так і підтвердження рішення про її видачу (Decyzja), прийнятого консулом.

Який бізнес дозволяється вести в ПР при відсутності права проживання

Особи, які не мають права постійно проживати в ПР, можуть створити Sp. z o.o (товариство з обмеженою відповідальністю)

Схема відкриття в Польщі ТОВ

ТОВ є найбільш поширеною формою володіння майном. Відкрити його можуть двоє і більше осіб. Досвідчені люди відзначають: вигідніше, коли товариство зареєстровано на декількох осіб. Це дозволить оптимізувати податки, зокрема уникнути щомісячних соцвиплат в розмірі близько 250 євро.

Визначити число співвласників, членів правління рекомендується заздалегідь. Поступаючи таким чином, ви значно заощадите сили і гроші, оскільки кожна зміна вимагає знову складати нотаріальний акт і знову відвідувати воєводський суд з метою реєстрації.

Процес відкриття ТОВ в Польщі не вимагає наявності польського громадянства у кого-небудь із співвласників. Іноземці мають право володіти подібним підприємством і самостійно управляти ним.

Стартовий капітал для започаткування бізнесу

Крім статутного капіталу, особі, яка відкриває свій бізнес, більше не знадобиться ніяких вкладень. Мінімальна сума статутного фонду ТОВ тут становить 5000 PLN.
Обмежень щодо максимального вкладення грошових коштів не передбачено. Але від обсягу стартового капіталу залежить вартість оформлення ТОВ в нотаріатi. Співвласників належить частка в розмірі мінімум 50 злотих. Кількість голосів учасників товариства розподіляється пропорційно числу.

Ця форма власності має незаперечну перевагу: за зобов’язаннями компанії учасники відповідають власністю фірми, а не особистим майном. Кожен співвласник має право контролювати роботу ТЗОВ в Польщі – звіряти документацію, бухгалтерію. Також співвласники можуть залучати до здійснення цих завдань спеціальні місцеві організації – Ревізійну Комісію, Наглядову Раду.

Для особи, що реєструє бізнес в ПР, встановлюються обмеження: 9 додаткових видів діяльності компанії і 1 основний.

Реєстрація ТОВ в системі Державний Судовий Реєстр

Процедура відбувається за допомогою бази даних Krajowy Rejestr Sądowy (абревіатура – KRS). Цей момент знаменує собою початок офіційного існування ТОВ в ПР, тобто воно визнається юридичною особою, правовим суб’єктом. У фірми, яка планує зареєструватися, вже повинні бути:

• статутний капітал;
• програма дій;
• установчий договір.

Назва фірмі можна давати будь-яку, але необхідно вказувати форму власності. Позначити ці відомості можна в розгорнутому вигляді (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością), скорочено (spółka z o.o.) або абревіатурою (sp. z o.o.). Обмеження відповідальності передбачає, що члени ТОВ не ризикують своїм майном. Даний привілей накладає обов’язок вести розрахункові книжки, що є її недоліком.

Karta stałego pobytu: як діяти власнику фірми для її отримання

Карта постійного перебування видається членам правління (президент ТОВ, його заступник). Віза D дозволяє проживати і вести тут бізнес протягом перших 6 місяців. Потім вже можна отримати карту, що дозволяє тимчасово перебувати в цій країні. Це право буде дійсно максимум рік. Документ видається при таких умовах:

1) компанія має оборот (товари / послуги продаються, це приносить дохід);
2) докази можливості продовжувати ведення бізнесу (на зразок довгострокових договорів з контрагентами, патентів, річного плану розвитку), при наданні яких буде продовжено термін проживання в РП.

Стати власником картки постійного побиту можна двома способами. Перший – отримати приблизно €13 тис. чистого прибутку за звітний рік, що передував поточному. Розмір цієї суми уточнюється в конкретному воєводстві. Інший варіант – хоча б за рік до подачі заяви працевлаштувати 2 поляків або іноземців, які мають право тут працювати. При цьому їх робочий день повинен бути повним, а термін виконання обов’язків – необмеженою.

Власник ТОВ РП може обходитися без найманої робочої сили або використовувати працю фрілансерів / аутсорсерів. Але національна віза дозволяє вести бізнес в РП лише протягом півроку. Після цього знадобиться оформити робочу візу, що наблизить вас до ПМЖ в цій країні. Якщо ви бажаєте найняти працівників, то нарівні з поляками ви можете розглядати також кандидатури українців, росіян, білорусів, як це роблять місцеві роботодавці. Якщо ви плануєте найняти іноземця, потрібно надіслати йому офіційне запрошення від імені компанії. Це є підставою для оформлення громадянином іншої країни робочої візи і подальшого переїзду до місця роботи.

Вартість реєстрації власної компанії

Повторимо: який відкривається в ПР ТОВ підлягає реєстрації в KRS (так іменується Судовий Реєстр). За процедуру доведеться заплатити приблизно 500 PLN. Інший внесок, сумою 100 PLN, робиться рахунок того, що в урядовому друкованому виданні, іменованому Monitor Sądowy i Gospodarczy, розміщується оголошення. Факт оплати підтверджується видачею таких атрибутів:

1) реєстраційне посвідчення;
2) податковий / статистичний (NIP, Regon) номери.

Відправкою даних, що надійшли, та заяв в інші фонди займається Суд.
У новоспеченого підприємця теж залишаються турботи: потрібно подбати про печатки (ціна її виготовлення становить приблизно 50 злотих) і відкрити банківський рахунок (вартість цієї послуги відрізняється в різних банках). Ці кроки хоча і не є обов’язковими, але дуже бажані.

Реєстрація компанії за дорученням

Існує варіант з особистої реєстрацією ТОВ, але якщо обставини не дозволяють самостійно з’їздити до Польщі, право на офіційну фіксацію факту створення фірми можна передати довіреній особі. Українці практикують реєстрацію підприємства за дорученням досить часто. Оформити всі документи (особисто або за допомогою довіреної особи) можна дуже швидко – за один день. В цілому, термін реєстрації становить близько місяця:

• 7 днів – попередні процедури, підписання договору, унесення певної суми;
• 14 днів (максимум) – реєстрація, проходила допомогою оформлення в нотаріаті;
• 5 тижнів – у разі реєстрації ПП в інтернеті. Право перебувати постійно (або тільки деякий час) на певної території видобувається зазвичай протягом півроку.

Податки та фінансова звітність

У ПР стягується податок на прибуток – 18%. Також з ІП в ПР стягується ПДВ, що становить 23 %. Акцизному оподаткуванню у Польщі підлягає товар приблизно 200 категорій. З цим списком рекомендується ознайомитися заздалегідь.
Звітність, пов’язану з податками і бухгалтерією відкритої вами фірми, потрібно подавати щомісяця. Основні види подібної документації зачіпають державний збір на прибуток, соціальні відрахування, декларацію по ПДВ.

1 КОММЕНТАРИЙ

  1. Добрий день! А який податок за найманих працівників на мою фірму? (хочу найняти ще трьох українців до себе на фірму)

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here