Як легально працювати в Польщі за безвізом?

3
9692

Ми писали, що власники біометричних паспортів можуть працювати в Польщі без робочих віз, за наявності необхідних документів. У наших читачів було багато питань з приводу легальності такої роботи. Сайт «Польща Сьогодні» поставив ці питання польській прикордонній службі. Що вони нам відповіли — читайте в інтерв’ю з прес-секретарем Прикордонної служби Польщі Агнешкою Голіас.

ЯКІ ДОКУМЕНТИ/ДОЗВОЛИ ПОТРІБНІ, ЩОБ УКРАЇНЕЦЬ МІГ ПРАЦЮВАТИ У ПОЛЬЩІ В РАМКАХ БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ?

Якщо іноземець в’їхав на територію Республіки Польща в рамках безвізового режиму, для виконання роботи він зобов’язаний мати необхідні документи. Питання виконання роботи на території РП регулює закон від 20 квітня 2004 року “Про сприяння зайнятості і установах ринку праці”. Відповідно до положень цього правового акта, іноземний громадянин має право працювати на території Республіки Польща при наявності дозволу на роботу (zezwolenia na pracę).

Крім того, в Польщі діє спрощена система доступу до ринку праці. Відповідно з Постановою Міністра праці та соціальної політики від 21 квітня 2015 року, доручення роботи іноземцю на території Республіки Польща без необхідності отримання дозволу на роботу, допускається у разі громадян Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Російської Федерації або України. Якщо вони виконують роботу 6 місяців протягом наступних 12 місяців. Роботодавець повинен в управлінні праці зареєструвати письмову заяву (oświadczenie) про намір надати роботу іноземцю. У цьому документі повинні бути детально прописані умови праці, дата початку роботи, зарплата і т. п.

Читайте також: Чи рахується час перебування у Польщі на національній візі в термін безвізу?

Роботодавець, який бажає найняти громадянина третьої держави має в місцевому воеводському управлінні отримати дозвіл на роботу (якщо вимагається) або письмову заяву про намір доручити виконання роботи, зареєстровану в повятовому управлінні праці. Ці документи потім стануть підтвердженням мети та умов запланованого перебування в Польщі.

КОЛИ РОБОТОДАВЕЦЬ ПОВИНЕН ПІДПИСАТИ ДОГОВІР З ПРАЦІВНИКОМ? ЩО БУДЕ, ЯКЩО ВІН ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЬ?

Після приїзду іноземця до Польщі, роботодавець зобов’язаний підписати з ним трудовий договір (umowy o pracę) або цивільно-правовий договір. Протягом 7 днів від дати початку роботи він повинен подати заявку в ZUS для медичного забезпечення та страхування, а також щомісячного відрахування податків.

Не укладення договору означає доручення іноземцю незаконного виконання роботи. Вищевказане злочин карається штрафом не нижче, ніж 3000 злотих.

ВИД ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ ПРИ РОБОТІ В РАМКАХ БЕЗВИЗУ МАЄ ЗНАЧЕННЯ? ХТО МОЖЕ ЗАПРОСИТИ НА РОБОТУ УКРАЇНЦЯ (КАДРОВІ АГЕНцІЇ, КОМПАНІЇ, ПРИВАТНІ ОСОБИ)?

Вид договору має бути адаптований до характеру роботи людини. Укладення цивільно-правового договору (umowa zlecenie) в умовах, коли повинна бути підписана умова о праце, є порушенням трудового законодавства і карається штрафом. Доручити іноземцю виконання роботи на території Республіки Польща можуть як юридичні особи, організації, так і фізичні особи.

СКІЛЬКИ ЧАСУ УКРАЇНЕЦЬ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ В ПОЛЬЩІ З БІОМЕТРИЧНИМ ПАСПОРТОМ? ПОТІМ ВІН ПОВИНЕН БУДЕ ПОВЕРНУТИСЯ В УКРАЇНУ ЗА ВІЗОЮ?

Громадянин України має право виконувати роботи на території Республіки Польща в рамках безвізового режиму 90 днів за період 180 днів. Після того, як цей термін закінчиться, він повинен залишити територію Польщі, отримати довгострокову робочу візу або дозвіл на перебування. В цьому місці слід зазначити, що згідно з законом «Про сприяння зайнятості і установах ринку праці” візи, видані в цілях:

*туристичних – символ “01”,
*надання тимчасового захисту – символ “20”,
*прибуття з гуманітарних міркувань, із-за інтересу держави або міжнародних зобов’язань – символ “21”
Не дають права іноземцям виконувати роботу на території РП.

ЯКЩО УКРАЇНЕЦЬ ХОЧЕ ЗАЛИШИТИСЯ ПРАЦЮВАТИ В ПОЛЬЩІ НА БІЛЬШ ТРИВАЛИЙ ТЕРМІН, НІЖ 90 ДНІВ? ЩО ЙОМУ ПОТРІБНО ЗРОБИТИ?

Громадянин України, який хоче виконати роботу протягом більш тривалого періоду, ніж той, на який має право в рамках безвізового в’їзду (90 днів протягом кожних 180-денного періоду) повинен отримати довгострокову візу, яка дає право на виконання роботи або дозвіл на проживання.

МОЖНА З БІОМЕТРИЧНИМ ПАСПОРТОМ ПОДАТИ ЗАЯВУ НА КАРТУ ПОБИТУ В ПОЛЬЩІ?

Іноземець, який перебуває на території Республіки Польща в рамках безвізового режиму, має право подати заяву про надання виду на проживання.

ЧИ МОЖЕ ПРАЦІВНИК З БІОМЕТРИЧНИМ ПАСПОРТОМ ЗМІНИТИ РОБОТОДАВЦЯ У ПОЛЬЩІ?

Іноземець, який перебуває у Польщі в рамках безвізового режиму, може змінити роботодавця. Зміна роботодавця вимагає отримання нового дозволу на роботу або реєстрації нового заяви про намір доручити виконання роботи.

А ЩО, ЯКЩО УКРАЇНЕЦЬ ПРИЇХАВ У ПОЛЬЩУ В ТУРИСТИЧНИХ ЦІЛЯХ, АЛЕ ХОЧЕ ЗАЛИШИТИСЯ ПРАЦЮВАТИ? ВІН МОЖЕ ЦЕ ЗРОБИТИ?

Іноземець, який в’їхав на територію Республіки Польща в рамках безвізового режиму в туристичних цілях, може виконувати роботу за умови наявності відповідних документів. Наприклад, дозволу на роботу, заяви про намір доручити виконання роботи.

Одночасно нагадуємо, що віза видана для туристичних цілей, не дає право іноземцю працювати на території Польщі.

ЩО ЗАГРОЖУЄ ЗА ПЕРЕВИЩЕННЯ СТРОКІВ ПЕРЕБУВАННЯ ЩОДО БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ В ЄС?

Якщо іноземець не покинув територію Польщі після закінчення допустимого періоду, він отримає рішення про добровільне повернення. У рішенні йдеться про заборону повторного в’їзду на територію Республіки Польща та інших країн-учасниць Шенгенської угоди. У випадку нелегального перебування, заборона в’їзду становить від 6 місяців до 3 років. Крім того, ті, хто знаходиться на території Польщі без правових підстав караються штрафом.

УКРАЇНЕЦЬ ЧЕКАЄ НА КАРТУ ПОБИТУ В ПОЛЬЩІ (В ПАСПОРТІ СТОЇТЬ ВІДПОВІДНА ПЕЧАТКА) ТА ХОЧЕ ПОЇХАТИ В УКРАЇНУ. НАЗАД У ПОЛЬЩУ ВІН МОЖЕ В’ЇХАТИ З БІОМЕТРИЧНИМ ПАСПОРТОМ. ЯК БУДУТЬ РАХУВАТИ ДНІ ПЕРЕБУВАННЯ В ЄС? ЩО КОЛИ ЗАКІНЧАТЬСЯ 90/180?

Якщо іноземний громадянин перебував у Польщі за візою D і подав заяву на отримання карти побиту, то у разі повторного в’їзду, перебування на підставі візи D не обтяжує перебування в безвізовому режимі (тобто іноземцю не доведеться віднімати від 90 днів за період 180 днів перебування у Польщі за візою D).

Якщо у іноземців є в паспорті штамп про подання документів на карту побиту, то вони можуть залишитися в РП також по закінченні строків безвізового режиму.

3 КОММЕНТАРИИ

  1. Добрый день! подскажите я верно поняла, что можно поехать работать по безвизу на срок 90 дней и для того, чтобы остаться на более длительный срок, можно обратиться в воеводство, для оформления карты побыту не выезжая из страны?

  2. Доброго дня! Питання стосується змін в трудовому законодавстві Польщі з 1 січня 2018 року. Якщо відпрацював 4 місяці по умові праці і подався на карту побуту (зараз чекаю на зезволєніє типу А) чи можна буде далі працювати, де й працював по умові праці не чекаючи на це зезволєніє типу А?

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here